У Вишневецькій сільській бібліотеці-філії до Дня українського козацтва проведено
усний журнал „Куліш – страва козака“, який складався з 3 розділів-сторінок.
Сторінка перша історична: „Козацький куліш — від походів до бенкетів“. Адже куліш — це не просто їжа, це — частина козацької історії. Тут діти дізналися, що саме завдяки простоті і швидкості приготування, куліш був ідеальною стравою для козаків-воїнів. У походах не було часу на складні страви і варити його можна було прямо в казані на багатті. Читали прислів’я та приказки про куліш, співали козацьку пісню.
На другій сторінці під назвою „Інгредієнти кулішу: душа страви“, присутні заглибилися в кулінарні таємниці. Тут вони дізналися, які продукти потрібні для приготування куліша та про сам процес приготування. Для цього були потрібні лише пшоно, вода, сіль, а якщо пощастить — сало чи м’ясо. Також, залежно від можливостей, додавали картоплю, часник, зелень. Це була ситна, поживна їжа, яка давала силу і енергію для битв. Головне правило — все варилося разом в одному казані, що робило страву неймовірно ароматною і насиченою. Закріпили отримані знання переглядом мультфільму „Як козаки куліш варили“.
Третя сторінка „Куліш, як казка“ була найсмачніша. Адже тут маленькі козаки та козачки з апетитом куштували справжній козацький куліш. Ситий і смачний куліш додав усім сил та бадьорості.
„Перегортаючи“ сторінки усного журналу діти дізналися, що куліш — це не просто каша, а справжня легенда. Це смак історії, дух козацтва, символ родинного затишку та щирої гостинності. Нехай ця смачна традиція живе і передається з покоління в покоління.