Про нас

Про бібліотеку

Незгасним джерелом духовності  у суспільства є бібліотеки. Їхній скарб – книжки – несуть людям знання, пізнання світу.

          Книжка недарма вважається найгеніальнішим винаходом людини, а бібліотека –  храмом духовності. Ще в середньовіччя на приміщеннях, де зберігалися книжки, можна було прочитати: «Тут живуть мертві і розмовляють німі». Книгозбірні для масового користування створювалися у ХІХ-ХХ століттях. Пирятинська бібліотека імені Пушкіна (завідувачка М.К.Кальницька) діяла у 80-х роках ХІХ століття. У словнику Брокгауза і Єфронова (том 45) констатується, що у 1898 році в місті Пирятині працювала приватна бібліотека. У 1910 році завідуючою міською публічною бібліотекою ім. О.С.Пушкіна працювала Марія Костянтинівна Корієко. Бібліотеку професійного товариства службовців засновано в повіті у 1907 році. Згодом відкрилися народні бібліотеки. Та не всі масові читальні мали книжки українською мовою. Були книгозбірні і при навчальних закладах.

          До революції на Пирятинщині існували народні читальні,  створені за ініціативи місцевого земства, приватні бібліотеки. Зокрема, поміщиків Стороженків, Закревських, Теплових, Щегельських, Андрузьких, Ограновичів. У ХХ столітті бібліотеки були складовою частиною політосвітньої системи. Після 1917 року держава сприяла розвитку бібліотек, утворюючи широку мережу на базі дореволюційних публічних бібліотек та книгозбірень навчальних закладів. Пізніше приблизно в 20-і роки з’явилися хати читальні, які відіграли велику роль у популяризації грамотності, розширенні світогляду жителів Пирятинщини.

          Пирятинська повітова партійна конференція, яка відбулася у липні 1921 року, наголошувала на поліпшенні роботи політичних гуртків, бібліотек і хат-читалень. Відчутно позначилась на культурно-просвітницькій справі діяльність сільбудів, хат – читалень, лікнепів, товариства «Просвіта».

В рукописі  автора Г.Л.Кальбуса «Конспективное изложение истории народов, населяющих территорию Украинской ССР, и общественных формацій в Х-ХІХ ст.. Краткая история г. Полтавы и Полтавской области., г. Пирятина и сел. Пирятинского района» на 153 сторінці зазначається, що у 1926 році в місті Пирятині працювало дві бібліотеки. Це підтверджується і в книзі «Пирятинщина»: «Відомо, що в Пирятині до 1941 року працювали дві бібліотеки».

          До війни  районну бібліотеку та  бібліотеку для дітей  було розміщено в старій будівлі (мазанці), яка була розташована на вулиці Леніна (тепер Соборна)  на місці де в даний час побудовано стоматологічну  поліклініку та центр зайнятості.  

          За час Великої вітчизняної війни було втрачено майже весь книжковий фонд бібліотек, але населення розуміючи потребу в книгозбірнях для їх міста почали зносити книги, які вціліли. Так протягом року районна бібліотека змогла відновити бібліотечний фонд і почати роботу далі.

З 1 жовтня 1953 року почала працювати  читальна зала районної бібліотеки для дорослих. Першою завідуючою була Геніч Катерина Петрівна.

          В 60-х роках минулого століття в місті Пирятині працювало дві бібліотеки з книжковим фондом майже 120 тисяч книг. Бібліотеки обслуговували близько 6 тисяч читачів.

          На великих підприємствах, у школах діяли свої бібліотеки. Тисячі книжок придбавали бібліотеки ремонтно-транспортного підприємства, меблевої фабрики, комбінату хлібопродуктів, кабінету політичної освіти райкому партії, музичної  та інших шкіл.

          В цей період починають  працювати профспілкові бібліотеки, а саме:

  • бібліотека Райвиконкому зав бібліотеки Пода З.П.;
  • Пирятинська бібліотека Дома інвалідів завідуюча Москаленко Н.І.;
  • бібліотека зміжторгу зав. бібліотеки Безрук Л.І.;
  • бібліотека меблевої фабрики зав. бібліотеки Костенко В. В.;
  • бібліотека Галантерейного цеху зав. бібліотеки Криксановський С.В.;
  • бібліотека Клубу товариства глухонімих зав. бібліотеки Третяк І.П.;
  • бібліотека райхарчкомбінату зав. бібліотеки Салій Г. М.;
  • бібліотека Пирятинського Райтоса зав. бібліотеки Сіткіна Л. І.;
  • бібліотека Заготзерна зав. бібліотеки Снаговська Н. С..

 Крім того працювали бібліотеки «Коопторга», Пирятинської РТС, Торфопідприємства, «Промкобінату» – дані про завідуючих цих бібліотек не збереглися.

     Згідно рішень районної ради та міської ради 31 травня 2019 року майно та бібліотечні фонди Пирятинської бібліотеки та районної бібліотеки для дітей  було передано у власність Пирятинської міської об’єднаної громади.

     З червня 2019 року починає працювати Пирятинська публічна бібліотека  та відділ обслуговування дітей. Як і раніше книгозбірні  працюють в культурно-громадському центрі (РБК), за адресою: м. Пирятин, вул. Соборна, 59. Публічна бібліотека розміщена на в 4 кімнатах на площі  117,9 кв.м. на 1 поверсі. Відділ обслуговування дітей розташувався на 2 поверсі даного приміщення на площі 155,0 кв.м.

     Бібліотеку очолює директор Бойко Юлія Анатоліївна.

Обслуговування користувачів проводять три бібліотекаря Кабушка А.М., Ткаченко Т.В. та Скорисна Т.Д..

Роботу Інтернет – центру очолює інженер-програміст Купцов Д.В..

Бібліотекар відділу комплектування і обробки літератури Чепурна Ю.А. забезпечує комплектування фондів та  проведення підписної компанії на періодичні видання згідно потреб громади.

Методично-бібліографічний відділ очолює Мудренко З.О., яка  проводить консультації, надає методичну та практичну допомогу  працівникам бібліотек; забезпечує  підвищення фахового рівня бібліотечних працівників шляхом проведення майстер-класів, семінарів-тренінгів, семінарів-практикумів, днів професійного спілкування, нарад, індивідуальних практикумів, консультацій та інше; вивчає досвід роботи інших бібліотек, проводить  експертизу діяльності Публічної бібліотеки; здійснює удосконалення довідково-бібліографічного апарату бібліотек; забезпечує систематичне і цілеспрямоване довідково-бібліографічне та інформаційне обслуговування користувачів.

Книжковий фонд на 01 червня 2019 року становив  58257 книг з них дитячий фонд 26392. Протягом 2019 року наші бібліотеки поповнилися новими цікавими книгами в кількості 343 штуки на суму 18687,80 грн. з них дитячої літератури прибуло 62 книги на суму 5503,09 грн.

     До уваги користувачів і всіх бажаючих в Пирятинській книгозбірні представлена:

 Галузева література (природа, медицина, сільське господарстів, домоведення, комп’ютерна наука, мисливство, рибальство, кулінарія, політика, економіка, право, освіта, етнографія, традиції, фольклор, філософія, психологія, театр, спорт);

Художня література (українська класика, українська сучасна література, зарубіжна класика, зарубіжна сучасна література, програмова література для дітей, література для  дітей дошкільного віку, художня дитяча література);

Довідкові видання (енциклопедії, довідники, словники).

     Також завдяки міської ради Публічна бібліотека змогла провести величезну підписку на періодичні видання та журнали на 1 півріччя 2020 року на суму 21180,00 грн. з них 50 журналів та 58 газет, в т.ч. для дітей 28 журналів.

За 2019 рік Публічна бібліотека обслужила 2809 кор истувачів з них дітей  1459. Книговидача становила 26776 примірників.

У бібліотеках постійно оформляються цікаві розгорнуті тематичні, персональні, ювілейні книжкові виставки, виставки-застереження, виставки-подорожі, виставки-діалоги, виставки-бесіди, історико-літературні панорами, літературні мозаїки, бібліо-прес, експрес – викладки, перегляди та викладки літератури.  

Також  проводяться музично-поетичні зустрічі, вечори пам’яті, вечори запитань і відповідей, патріотичні акції, акції милосердя, усні журнали, тижні української мови, уроки мужності і слави, години історичної пам’яті, історико-патріотичні години, флешмоби, правові лотареї, уроки-екскурси в історію рідного краю, уроки скорботи, правові лабіринти, козацькі турніри, літературні мандрівки, різноманітні вікторини, правові брейн-ринги, квести, та багато іншого. Велику увагу бібліотекарі приділяють популяризації книжкового фонду бібліотеки, постійно на сторінках Facebook викладаються реклама різноманітних за жанрами книг, як для дітей так і для дорослих.

Бібліотека допомагає юним талантам нашого краю популяризувати свою творчість.

Протягом грудня 2019 року користувачі публічної бібліотеки та відділу обслуговування дітей  змогли познайомитися з фото-виставкою “Краса природи Пирятинщини через фотооб’єктив” молодий талановитий фотограф  Данило Тристан учень 9-В класу Пирятинського ліцею передав через світлини  красу і велич природи, а особливо вразили світлини  тваринного світу.

З метою популяризації та залучення нових користувачів працівники бібліотек проводять різноманітні заходи для громади міста, а семе:

     – розроблено рекламну  брошуру про Пирятинську публічну бібліотеку, яку постійно  роздають на вулицях нашого міста;

 

– створено Блог  Публічної бібліотеки https://piryatinbiblioteka.blogspot.com/, сторінки в Facebookт https://www.facebook.com/PyriatinPublicLibrary/ та Instagram https://www.instagram.com/pyriatinlibrary , на яких  інформація постійно оновлюється про різні заходи бібліотек та їх життя;

– проводиться навчання користувачів комп’ютерної грамотності;

–  для дітей започатковано річну акцію «Читати –  це круто!»  

– для нових користувачів-дітей проводиться посвята до Бібліотеки.

– з метою привернення уваги дитячої котегорії до різноманітних свят, Публічна бібліотека проводить акції, конкурси малюнків.

Протягом 2019-20120 року діти представляли свої роботи в кількості 128 штук.

– створення дозвілевих заходів в бібліотеці є найбільш популярними  для наших користувачів.

– організовуються майстер-класи.

Продовжує активно використовуватися в публічній бібліотеці на відділі обслуговування дітей  послуга «Твій вільний час» тепер діти можуть у нас не тільки читати книги, періодичні видання  та користуватись інтернетом, а ще й грати в різноманітні цікаві ігри: броділки, лото, пазли, головоломки, доміно, хасбо дженга, вгадай Хто я,  і багато іншого.   За такий короткий час даною послугою вже скористалися майже 30% користувачів. Розуміючи потреби наших маленьких відвідувачів закладено кошти на придбання нових ігор.

Нова послуга в бібліотеці

«Вook folding art» новий напрямок роботи майже всіх працівників публічної бібліотеки. 

21 вересня до Дня міста Публічна бібліотека вперше представила креативну виставку «Нове життя старим книгам».

Неординарна та цікава виставка була головною експозицією цього дня.

Вже протягом  жовтня відбувся майстер-клас для вихователів ДНЗ «Ромашка». Майстрині познайомилися з різними техніками, вирізування, складання, ліплення. Представлена виставка робіт, ще більше зацікавила присутніх.

Своє навчання працівники бібліотеки продовжили для учнів 3-а, 3-б, 4-а, 4-б  ЗОШ №6. Діти зробили на мастер-класі олівець, їжачка, гаманець, музичний інструмент та книжкову фею. Задоволені своїми роботами діти продовжили опановувати і творити інші вироби вдома.